Cara a cara

Pla de Morei

pla de morei_caramcaram
pla de morei_caramcaram
Mercè Sangüesa

entrant

“Nosaltres en comptes d'anar de vacances compràvem vinyes”

Aquest celler es troba a la zona de la Torre de Claramunt dins l’Anoia on més d’un 84% del terreny cultivat abans de la fil·loxera era vinya. Una zona que era comparable al Bages o el Penedès, però que entre aquesta malaltia de la vinya i la Guerra Civil, les vinyes es van abandonar. 

La Mercè Sangüesa ens va rebre al Celler de Pla de Morei situat a prop de la Torre de Claramunt i pocs minuts després de haver-nos conegut vam connectar amb la reva vitalitat i energia positiva. Ens presenta el projecte i ens explica que aquest celler va néixer fa més de 20 anys com una aposta d’ella i del seu marit, en Xavi Bartolí

Tot sorgeix quan van decidir fer-se càrrec de les vinyes que portava el pare del Xavi. La Mercè ens explica que la família d’ell va deixar la Segarra el 1971 per ubicar-se al Mas Rossinyol on actualment es troba la finca i generació rere generació, la família del Xavi sempre havien sigut pagesos. De fet, pare del Xavi els insistia perquè el seu fill no seguís el llegat familiar perquè econòmicament era difícil, però no li va fer cas i va decidir apostar pel projecte de la mà de la Mercè.  

Els primers anys es van dedicar a treballar la vinya i la Mercè destaca que va ser un moment on s’estava abandonant molt el camp, ja que la proximitat de la indústria tèxtil i paperera va fer que moltes famílies busquessin una estabilitat econòmica més fàcil. Però ells van resistir-se a la revolució industrial de la zona.

els principals

“Una excursió amb 4x4 per un Priorat vermell"

La inquietud de la Mercè per fer de pagesa va anar incrementant, ella i el seu marit tenien un objectiu clar, tornar a posicionar l’Anoia com a territori de llarga tradició vitivinícola. Per això aposten per la viticultura ecològica i la Mercè des dels inicis ha format part dels joves agricultors, ha participat en varies formacions i actualment és representant dels pagesos dins la DO Catalunya.

Diuen que “ojos que no ven, corazón que no siente” doncs la Mercè ens va fer veure tot el que l’envoltava i el que havia aconseguit des de la primera vinya que van plantar el 1995. Ens va pujar a un 4×4 i ens va fer sentir i transmetre, tota la passió i dedicació que ha evocat en aquest projecte. 

 

Cada vegada que trepitjàvem una vinya, trepitjàvem un sòl vermell, argilòs i calcàri ple de pedra que recordava a la licorella però en vermell.

Sens dubte el que més ens va impactar va ser quan de sobte veiem un bosc que ha crescut entre velles feixes abandonades. La Gemma fa parar el cotxe, necessitava baixar.  Semblava un Priorat abandonat, un bosc ple d’història marcat per una descendència vitivinícola oblidada.

postres

"Com serà el vi de les nostres vinyes?"

Aquesta va ser la pregunta que ho va canviar tot. 

Fins l’any 2018 van estar venent tot el seu raïm, però ja fa més de 3 anys, que van inagurar el nou celler on després de contractar a l’Edith Soler com enòloga elaboren els seus propis vins. El primer any van fer unes 12.000 ampolles i aquest any la producció augmentarà a 20.000. Actualment trobem 6 referències al mercat, tot i que la distribució la estan treballant de forma progressiva. 

El Tasta Comarca de L’Anoia hi trobareu el Mirador 2018 que reb aquest nom en honor a l’últim pis dels Molins de Paper on s’estén el paper per assecar-lo. Un vi negre de les varietats Merlot i Ull de llebre amb 8 mesos de criança en barrica de roure francès. Un vi ideal per acompanyar amb els productes que us presentem com el cigronet de l’Anoia o el formatge Reserva de Veciana. 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Obre el xat
Ens vols fer una consulta?
Hola!!! M'agradaria fer-vos una consulta :)