Cara a cara

Cal Badejo i Cal Camat

Cal Badejo i Cal Camat
CAL BADEJO_CARAM CARAM
JAUME RIBAS I MONTSE VIDAL

entrant

“El lligam de dos productors del Baix Penedès"

Quan vam començar l’expedició al Baix Penedès, el col·lectiu Terra i Taula va ser un punt clau per contactar a productors de la zona. Aquest col·lectiu recull a productors i cuiners del Baix Penedès que s’uneixen per l’amor a la gastronomia i la comarca.

CAL BADEJO_CARAM CARAM

A la seva pàgina web hi vam trobar cares conegudes com L’Ester i el Jordi de Torclum, l’Albert Roca d’Avgvstvs Forvm o el Pep Guasch del Verol entre molts d’altres. Però també vam descobrir productors que no coneixíem i que per les xarxes socials, molts dels que ens seguiu, ens n’havíeu parlat. Entre ells hi trobem l‘Aleix de Cal Camat i el Jaume i la Montse de Cal Badejo, dos projectes diferents, però que vam descobrir que tenen un lligam molt especial entre ells: la matèria primera, la farina.

els principals

“Cal Camat, un projecte que omple un buit productiu a la comarca ”

Cal Camat és un projecte de l’Aleix Mallofré, geòleg de professió però amb arrels de pagesia. Quan ens va explicar la raó de ser del seu projecte ens va enganxar de seguida. La seva passió per l’agricultura li ve de família, ja que a Cal Camat (el nom que rep casa seva) s’havien dedicat sempre a l’agricultura. Aprofitant l’experiència del seu pare, va decidir compaginar la seva feina amb un projecte personal per recuperar i potenciar un dels cultius històrics de Cal Camat: els llegums. 

Des del principi el seu projecte vetlla pel cultiu ecològic i de proximitat i el més important, omple un buit productiu a la comarca del Baix Penedès fent passos ferms cap a la plena sobirania alimentària.

calcamat_caramcaram

Els llegums els ven secs, però també els pots trobar cuits un cop per setmana. A poc a poc, ha introduït també el cultiu de cereals, ja que li permet fer una millor rotació de la terra.

“Les farines van ser el punt d’unió que vam descobrir amb Cal Badejo.”

Quan li vam dir a l’Aleix que buscàvem un producte de Cal Camat per incloure dins el Tasta Comarca, els llegums eren la primera opció, però aleshores ens va deixar anar una idea que ens va semblar fantàstica…

Ens va anomenar Cal Badejo, una fleca del Vendrell on porta les seves farines perquè hi facin pa. No era el primer que ens anomenava aquesta fleca, no obstant sí que va ser el primer que ens va descriure les persones que hi ha darrere: La Montse i el Jaume. 

postres

“Cal Badejo una fleca amb molta història i una especialitat"

Si us diem que és una fleca que hi ha hagut un relleu natural des de fa 9 generacions, com us quedeu? Nosaltres vam quedar encantades d’entrar a una fleca que aquest any havia celebrat el seu 225è aniversari.

No és fàcil trobar projectes així, però el Jaume amb un somriure n’està molt orgullós. Des del 2003 que ell i la Montse van agafar el relleu i van començar amb força fent una bona reforma, tot i que el lloc encara és el mateix des dels inicis.

CAL BADEJO_CARAM CARAM

Quan els vam preguntar per la seva especialitat, la Montse ens va ensenyar la seva samarreta, que amb un disseny molt fresc mostrava la coca enramada. Una coca de recapte típica de la zona feta amb espinacs, fesol, ceba i pebrot. 

En tenen de diferents mides petites, mitjanes, però si un dia sou molta colla pots encarregar la coca enramada d’un metre! Ens va encantar que ens expliquessin la història d’aquest producte. Neix de l’homòleg de la coca de recapte de Lleida. Abans els pagesos portaven la vianda a casa i per aprofitar-la, els forns de pa, feien les coques amb les verdures.
Quan els  pares del Jaume van agafar la fleca, van decidir oferir als seus clients les coques enramades. Des d’aleshores a Cal Badejo, es compra la verdura a pagesos, es pela i es talla a mà i es cuina de tal manera que a dia d’avui les coques enramades són el producte estrella del forn.

Cafè

“Com es van conèixer l'Aleix i el Jaume ?”

Com diuen ells, es coneixen de sempre. Però destàquen un curs de farines ecològies que van cursar junts, ja que els va semblar molt interessant investigar i veure la versatilitat que podia donar-los a l’Aleix al Camp i al Jaume al forn. Can Badejo va decidir oferir pa de diferents farines i van començar a treballar plegats amb la farina de cigró de Cal Camat. Ara ja tenen una dinàmica establerta amb l’Aleix, tres dies a la setmana elaboren pa amb les seves farines.

El seu pa més reconegut és el “Three Camat” que porta farina de xeixa, florence aurora i furment amb massa mare d’espelta. Un pa que ens vam endur a casa per tastar i que en destaquem un perfil aromàtic molt artesanal, de textura untuosa però a la vegada lleuger. Un pa perfectament equilibrat.

Un altre pa que els defineix és el “llonguet”, un pa que abans la gent buidava la molla i hi posava una arengada dins. Ells el continuen fent de la manera més tradicional i n’estan molt orgullosos de la seva sortida que els ha portat també a participar en projectes solidaris i concursos.

Quan els vam preguntar quin producte podríem fer amb les farines de l’Aleix que tingues llarga durada, ells es van mirar i ens van dir que farien uns carquinyolis. Un producte de llarga durada amb el que podien jugar amb diferents farines i que a més a més inclourien un productor més del Baix Penedès, Torclum amb les seves “umelles”. 

Doncs sí l’Aleix tenia raó, darrere la fleca de Cal Badejo hi ha dues persones inquietes i motivades per crear productes que vetllin pel territori i surtin de les seves rutines.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Obre el xat
Ens vols fer una consulta?
Hola!!! M'agradaria fer-vos una consulta :)