El Rosal, Associació Alba, Tàrrega (Urgell)


Projecte d’emprenedoria social 
“La diversitat ens enriqueix i ens dóna una capacitat d’innovació original i diferent"


ENTRANT
 
"El Rosal arriba a l'obrador de l'Associació Alba"

La Mònica Viladot ens rep a l’obrador i ens explica que l’Associació Alba va néixer fa 40 anys quan un grup de pares amb fills amb discapacitat es van ajuntar per incloure aquest col·lectiu en risc d'exclusió dins de l'àmbit laboral i social. 

Un moment clau per a l’associació va ser l'any 2001 quan el fundador de El Rosal, es jubila sense descendència i decideix trucar a l’entitat per veure si estarien interessats en comprar-lo. El Rosal ja tenia els seus clients fidelitzats amb el seu producte i d'aquesta manera, l'Associació Alba va començar un procés d’aprenentatge per a conèixer la fórmula d'elaboració artesana centenària i aixì, rellançar la marca i el producte des d'un nou obrador social.

PRINCIPAL
"Com d'una equivocació en pot esdevenir un èxit"

Parlem dels arrugats, l’especialitat de l’obrador i que pots trobar en els nostres lots de nadal.
Com va sorgir la idea? 
Els arrugats són les neules o galetes imperfectes que sorgeixen d'en Lluís Serra, un dels treballadors que intentava fer neules però que sempre li sortien arrugades. A l'acabar el dia, sempre les apilava i els seus companys se les anaven menjant, ja que el sabor era el mateix.

En veure aquest comportament, un dia la responsable va dir: si agraden igualment, per què no fer-les així? 
Ara ja no només fan les normals, també en fan amb xocolata i praliné!

POSTRES
"La signatura"

Quina llàstima que no us puguem transmetre l'olor que feia dins l’obrador, una olor que transmetia el caliu i dolçor amb què es viu aquest projecte. 

Aquell dia hi havia uns set treballadors i tots ells estaven ben ocupats. Un d'ells portava una gran olla amb xocolata desfeta, dues dones ens explicaven els anys que portaven treballant en l'associació mentre arrugaven la pasta de neula, dues dones més amb un pinzell anaven donant el toc de xocolata als arrugats (com qui pinta un quadre) i finalment, en un altre part de l'obrador, preparaven manualment les caixetes on es col·loquen els arrugats i s’empaqueten.


El que més ens va agradar del producte acabat és el toc humà final, ja que totes les caixes porten la signatura de les dues persones que han fet les
arrugades d’aquella caixa.