Ales Agullons, Mediona, Alt Penedès


cerveses Ale Agullons i CARAM CARAM

CARLES I MONTSERRAT
"Una masia de l'any 1200"

ENTRANT
"Una masia de l'any 1200"

La Montserrat i el Carles són dos productors molt inquiets que l'experiència els ha portat a ser uns pioners dins del món de la cervesa artesana.

Viuen en una masia que data de 1200 situada a Mediona, la zona alta de l'Alt Penedès. Si bé es cert, nosaltres en diem "la zona alta" perquè no es caracteritza per grans mars de vinyes com a la plana, hi acostuma a fer més fred i també hi trobem més bosc i conreu de cereals

La masia es diu "Masia Agullons" i el nom "Agullons" a part de ser el nom de la finca, significa "sorgent de l'aigua a la terra".

CERVESERIA AGULLONS I CARAM CARAM

Avui en dia aquesta masia està oberta al públic i a partir dels divendres obren un petit bar artesà per degustar les seves cerveses! El singlot (el seu gos) us rebrà segur i si voleu tastar la cervesa en honor al seu nom, us la recomanem segur! 

PRINCIPAL
"Dos espais molt diferents"

Des de l'any 2008 comercialitzen de forma legal (abans només en feien per consum pròpi i per amics/familiars) i actualment elaboren uns 20.000 litres de cervesa l'any. 

El seu espai d'elaboració és molt "de casa" o com bé diu el nom del producte, molt artesanal.Tenen personalitat i es demostra per l'atenció que en Carles hi posa en el moment d'elaborar-les. Ho vam notar ràpid quan ens va ensenyar els seus mètodes, fermentacions espontànies i trucs d'elaboració en aquella petita sala al costat del jardí de la masia. Per això vam incloure algunes de les seves cerveses en els nostres Lots de Nadal.

CERVESERIA AGULLONS I CARAM CARAM

No obstant, en allà no és l'únic espai de la casa on es parla de cervesa, la Montserrat ens fa travessar una de les portes de la masia que ens condueix a una zona més fosca, més freda i plena de barriques (on pràcticament només hi entra ella per no contaminar el llevats de l'aire).

Fa uns quants anys que van agafar 2 barriques per començar a experimentar gràcies a uns amics i actualment, ja en tenen 45 on elaboren cerveses més "vinques", més complexes i amb aromes ben singulars. Aquestes barriques prèviament utilitzades per l'envelliment del vi ja li aporten un sabor particular a la cervesa, però si a més a més els hi afegeixen fruita com ara: raïm de merlot, moscatell, maduixots, cirera.. 

POSTRES
"El llúpol és cosi germà del cannabis"

El que ens va quedar més clar és que per els mestres cervesers, el que defineix el sabor e intensitat d'una cervesa és el llúpol. Com bé ens explica el Carles, el llúpol és com una "carxofeta" petita que quan es trenca en surt una resina que amb el seu sabor amarg contraresta la dolçor del most del cereal i a més a més, li aporta sabor i aroma. Per tant, la selecció del llúpol és molt i molt important. 

El llúpol que ells utilitzen arriba des de León, no hi havia tradició d'aquest conreu a Catalunya, però ara ja se'n comença a cultivar més i en pots trobar amb més facilitat.

Sabies que el llúpol és una planta germana del cannabis? En Carles ens explica que si estàs nerviós/a i et poses una bosseta de llúpol sota el coixi, dormiràs més relexat!