La cuina volcànica, La Garrotxa


 COL·LECTIU CUINA VOLCÀNICA I LA CERVESA DE FAJOL

cervesa volcànica

“ La cuina d’una comarca és bona si els productes que es fan servir per fer els plats ho són”

ENTRANT
"La cuina volcànica"

És la cuina de la terra dels volcans, una terra fèrtil i plena de vida on el clima mediterrani de mitja muntanya i la seva gent han arrelat el blat de moro, els fesols, el fajol, la patata, el nap, la ceba, la tòfona, l’escarlot i la castanya que acompanyen el porc, el caragol i el senglar.

Aquests són els principals productes autòctons de la zona que un col·lectiu de cuiners i restaurants s’encarreguen de mantenir viu per a fomentar el seu consum i conservació. 

Durant la nostra recera a la Garrotxa, vam tenir al sort de conèixer en 
Joan Masegur, expresident del col·lectiu i propietari i xef de l'Hostal dels Ossos que ens ho explica en aquest video (1min):


El col·lectiu gastronòmic de la cuina volcànica (actualment 8 restaurants) són els propulsors i ambaixadors d’aquesta cuina de comarca que intenta posicionar la Garrotxa en el panorama gastronòmic de Catalunya.

PRINCIPAL
"La cervesa volcànica"

A l’Hostal dels Ossos (un dels 8 restaurants de la Cuina Volcànica) és on  Joan Masegur, el seu xef, ens va presentar un dels productes estrella de la Garrotxa la cervesa volcànica, una cervesa de fajol que només pots trobar en el col·lectiu gastronòmic d'aquests restaurants. Aquesta cervesa la ha creat la cerveseria artesana Poch's i compta amb el fajol de la Carme de Can Rovira.

Hem de reconèixer que és la millor beguda de benvinguda que el territori pot tenir i a la vegada, un valor afegit a la seva carta que marida perfectament amb els plats d’aquesta cuina. 

hostal dels ossos

 El que més ens ha agradat de la Garrotxa és la seva unió, la unió entre productors i restauradors. La veritat que és una sort tenir un col·lectiu conscient de que cal cuidar als productors per mantenir la terra viva i els seus productes més singulars. 

LES POSTRES
"La ració de fesols de Santa Pau"

Hostal dels Ossos

Aquest va ser el restaurant de cuina volcànica que ens van recomanar dues persones diferents quan exploràvem la Garrotxa. El camí fins el restaurant és per quedar-te mirant per la finestra, el paisatge i els seus colors fan que no puguis apartar la mirada de la finestra. Es situa molt a prop de la Fageda d'en Jordà. Nosaltres ja ens vam fer alguna foto en la manta de fulles de faig només sortir del cotxe!

El restaurant és de cuina tradicional catalana, garrotxina i volcànica. Els seus menjadors amplis i plens de quadres, la xemeneia de foc a terra i els seus plats et fan sentir com a casa. 

hostal dels ossos

La qualitat i la tradició van lligades de la mà, per això quan vam tastar els fesols de Santa Pau cuinats amb cansalada i botifarra esparracada sabíem que els que obtinguéssiu el Tasta Comarca Garrotxa els havíeu de tastar com nosaltres! Així que si ja el tens, recorda que tens l'avantatge de demanar la teva ració gratuïta de fesols amb el menú volcànic. 

Fesols de Santa Pau