Casa Graupera, Mataró, Maresme


TERESA GRAUPERA

Casa Graupera CARAM CARAM

“Estar a la botiga no vol dir simplement estar a la botiga, és defensar l'esperit de casa"

ENTRANT
"Som 4 germanes, 3 a l'obrador i jo i la meva filla a la botiga"

Al entrar a la botiga Casa Graupera a Mataró vam quedar sorpreses, semblava l'entrada de "Charlie i la fàbrica de xocolata" sense cap mena de dubte, estàvem en un espai de gastronomia singular. Totes les estanteries són plenes de neules de diferents formes i sabors, xocolates de tots els gustos, bombons, torrons... En definitiva, és una d'aquelles botigues que entres i ja saps que no sortiràs sense res a les mans. 

Casa Graupera CARAM CARAM


PRINCIPAL
“Avui dia per elaborar les xocolates encara utilitzem el motlle del nostre besavi"

Realment com més escoltàvem la història de la família de la Teresa, més ens fascinava. Aquella botiga on ens trobàvem, era la casa on el besavi va fundar el negoci familiar. De fet, encara conserven els motlles que ell utilitzava per fer xocolata i alguns estan exposats a la paret de la botiga. Són de ferro i pesats, però per a la Teresa i les seves germanes, utilitzar-los fa honor als inicis de la seva història.

Casa Graupera CARAM CARAM

No obstant, el que més ens va captivar són les neules i la història que hi ha darrere d'aquest producte. A la mateixa botiga hi tenen exposada la màquina amb la qual es van fer les primeres neules Graupera que té quasi 200 anys d'història. La Teresa ens explica: "El besavi sempre les feia assegut, però després ningú més a la família les ha sabut fer assentat, així que vam haver d'afegir unes potes més altes per poder seguir-les fent drets".

CASA GRAUPERA CARAM CARAM

La Teresa és un gran llibre obert. En menys d'una hora vàrem aprendre moltes coses de les neules, un producte que no sabíem que amagava tanta història. Aquí us deixem dos dades que volem destacar:

- La neula medieval són els postres més antics que es coneixen a Catalunya. Neula vol dir boira i la boira era a la vegada el menjar dels Deus i per grans ocasions se'n elaboraven per a fer ofrenes. No us recorden a les "hòsties" de l'eucaristia? 

Casa Graupera CARAM CARAM

 

- Resulta curiós que amb la mateixa base de les neules encara ara es fan els ventalls i els cubans, ja que són dos productes que van néixer per cobrir aspectes del màrqueting temps enrereEl ventall era el regal que els hi feien les àvies a les seves nétes (com a símbol de ventall) i el canut era el regal que els hi feien als néts (com a símbol de puro). Curiós oi?

  

POSTRES
"Havíem de tocar de peus a terra"

La Teresa ens explica que van tenir una temporada on exportaven molt i venien al major, però un dia van haver de tocar de peus a terra. Sí volien seguir amb la seva essència de elaborar des del producte fins el packaging les quatre germanes, havien de prendre una decisió.

Per això, es van focalitzar en la venda local i donar valor al llegat que portaven darrere. Així que per donar-se a conèixer, van començar a anar a fires on ensenyaven com es feien les neules en directe. Hi anaven la Teresa, el seu pare i alguna de les germanes i així quan uns feien les neules, l'altre els explicava la història del producte i de la família. Al cap de pocs anys, es feia cua per tastar i comprar neules de la Casa Graupera.

 

Casa Graupera CARAM CARAM

CAFÉ
"Els pioners de la neula de xixona"

Casa Graupera van ser els primers en fer la neula amb torró xixona però no només tenen aquest reconeixement. L'any 2003 els van otorgar el premi: Artesà alimentari innovador de Catalunya.

 

PRODUCTES SELECCIONATS AL TASTA COMARCA 

                        Newla de tinta de calamar i pèsol liofilitzat                   

Neula de maduixes del Maresme a xocolata blanca

 

La Teresa ens explica que...

Les neules salades les vam començar a fer perquè l'avi no podia menjar dolç. La newla de tinta de calamar i pèsol liofilizat fa honor al plat típic de Mataró i sola és ideal, com va dir en Miquel Aldana del restaurant "3macarrons" és un producte simpàtic i diferent.

Les neules de maduixa del maresme amb xocolata blanca (disponibles a la caixa vegetariana) són bones de totes les maneres. Però et recomanem que les mengis amb un toc d'escalfor. Posa-les al forn calent només1 min i treu-les, ja veuràs quin contrast de textures!!!
Important: No utilitzeu el microones per escalfar perquè la xocolata es pot cremar.