Pastisseria Perearnau, Manresa, Bages


JOAN RAMON PERARNAU
"Som pocs pastissers artesanals"
Pastisseria Perearnau_caramcaram

ENTRANT
"Llaminadura característica de la Festa de la llum "

 A Manresa cada 21 de Febrer es celebra la Festa de la llum. N'has sentit mai a parlar?

Ens expliquen que l'any 1345 un raig de llum provinent el Monestir de Montserrat va il·luminar l'Església del Carme de Manresa. Aquest fet es va interpretar com un senyal diví per posar fi a la censura del bisbe de Vic cap a la ciutat de Manresa, davant de la construcció de la séquia. Construcció que Pere III havia donat permís per tirar endavant.

La celebració d'aquest acte diví avui dia encara se celebra i vam quedar sorpreses quan ens van dir que encara existeix una mica de recel entre els habitants de Manresa i de Vic, sembla que els anys no perdonen...

ametlles de la llum_caramcaram

 PRINCIPAL
"Un dolç que va quedar antiquat"

Les tradicionals Ametlles de la llum daten del XIX i eren una ametlla recoberta d'una capa granulada de sucre de diferents colors. Perquè us ho imagineu eren com els confits que es donaven als bateigs o casaments.

Els pastissers de Manresa, juntament amb la Fundació Alícia han renovat aquest dolç actualitzant-lo als gustos del Segle XXI. Ha estat un repte, ja que s'ha revertit aquest dolç fet de manera industrial per un procés artesanal, propi i cuidat. Però sobretot més saludable, ja que no conté un alt nivell de sucre com abans. 

Ara el nou dolç integra 3 textures d'aquest fruit sec: l’ametlla torrada a l’interior, el praliné d'ametlla que la cobreix i l’ametlla granulada en la cobertura final. 

A la pastisseria Perarnau, ens afirmen que tot i que porta més feina perquè estan fetes una per una a mà, agrada molt més a la gent i n'estan molt orgullosos d'aquest canvi

perearnau_ametlles de la llum_caram caram

Aquesta proposta de renovació del dolç va sorgir d'un dels administradors de la Festa Major de Manresa del 2017 i de Manresa-Fundació Universitària per aconseguir un producte genuí manresà.

Les podeu trobar al Tasta Comarca del Bages amb una presentació molt especial.

 

POSTRES
"Les Bananes"

A la Pastisseria Perarnau però, també se'ls coneix per "Les Bananes" un dolç molt típic de la pastisseria i pel qual els coneixen molts clients, sobretot els més petits! 

banannes_perearnau_caramcaram

Era un dolç que es feia a l'antiga pastisseria Ribera on treballava l'avi del Joan Ramon. En l'actualitat, són l'única pastisseria que els elabora i molts clients encara entren dient: "Venim a buscar les bananes del Perarnau".

Aquestes bananes són ben curioses, recorden a les dents de Dràcula però amb el gust de la llaminadura de plàtan. Us ho imagineu?