Cara a cara

Verol, obrador ecològic

Verol, obrador ecològic
Josep Guasch

entrant

“Quan l'oliva ja verola"

El Josep Guasch té un petit obrador ecològic al Baix Penedès. Va ser dels primers que vam anar a visitar l’any 2020 al començar el projecte. Resulta molt interessant que dos anys després, continuem veient el Verol creixer i evolucionant. Els seus productes han arribat a grans xefs que els hi han donat versatilitat a la cuina i cada vegada més, la gent els coneix i els tasta. Uns productes amb molta personalitat i innovació.  

El Josep ve de Cal Puet; l’any 1993 van decidir apostar per l’oli que les oliveres centenàries els donava i en van plantar de noves que avui dia els donen olives i l’oli de Verol. Ens agrada molt com defineixen a la seva pàgina web les seves oliveres: “Les nostres oliveres estan situades a Llorenç del Penedès, comarca del Baix Penedès, província de Tarragona i formen part de la Denominació d’Origen Protegida Siurana que és d’una qualitat indiscutible. Des de dalt de l’olivera, al sud, podem veure brillar el mar Mediterrani. Al nord, escoltem com bufa el mestral dalt la Serra del Montmell. És a finals d’octubre, quan l’oliva ja verola i el cel rogenc l’última llum de la tarda quan ens preparem per recollir els fruits de la feina de tot l’any”.

Així el primer producte que Cal Puet va comercialitzar va ser l’oli i ho va fer sota el nom de Verol que té un significat ben lligat al producte: el Verol és la fase de maduració.

els principals

“A la natura és on comença l'aventura ”

Però el Josep quan va fer-se càrrec del negoci, va decidir fer un pas més enllà, volia fer un projecte 100% seu.
A ell li agrada molt la natura, i tot i que la seva professió està relacionada amb el món de la televisió, també ha dedicat el seu temps fent documentals, amb la intenció de donar a conèixer la fauna i la flora del territori. Ens va explicar que tenia un company que el portava a donar tombs per les seves vinyes envoltades de bosc. Un dia va veure clar, que la seva eina de
treballar havia de ser el cistell i que els fruits salvatges podrien donar un producte silvestre i ecològic molt interessant. 

I així és com van néixer les seves melmelades silvestres ecològiques. Quan les vam tastar a l’obrador va ser un gran descobriment. Els sabors i les textures són ben diferents de les melmelades a les quals estem més acostumats. Com ell ve les descriu: tenen un sabor més salvatge, però amb moltes propietats. Cada melmelada  escrits els valors nutricionals que aporten, les vitamines i a què o a qui poden ajudar.

postres

“Un nou concepte de prendre les infusions"

Però quan anava perfeccionant les melmelades i anava al bosc es va preguntar: aprofito els fruits silvestres, però com podria aprofitar les plantes?.
D’infusions ja n’hi havia al mercat i buscava 
alguna cosa diferent. Un dia va recordar que hi havia un gelificant que és una alga. Va ser llavors, quan va fer un cop de cap i va crear un nou concepte de prendre les infusions, les Gelosies: tan fàcil com obrir i menjar, ens va dir. Dins un pot recull les plantes com romaní, farigola, Saüc, fonoll. Tens l’opció de posar-la a la nevera i refrescar-te mentre et cuides, barrejar-la amb iogurt o inclús posar-la sobre un tros de carn. 

 

Així doncs, a poc a poc, el Josep està fent créixer un projecte ben innovador. Forma part del col·lectiu Terra i Taula amb el que es creen sinergies ben interessants amb els petits productors i xefs del Baix Penedès. Dins el Tasta comarca del Baix Penedès trobareu la gelosia de Romaní, segons el Josep la més versàtil i que agrada més, ja que la gent que l’ha tastat diu que és com transportar-se al bosc, des de casa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Obre el xat
Ens vols fer una consulta?
Hola!!! M'agradaria fer-vos una consulta :)