Cara a cara

Celler Avenc del Garraf

Celler Avenc del Garraf
MARIA CERDÀ

entrant

"Una farmàcia i un celler"

Tot va començar a través d’un missatge per xarxes socials on ens conviden a descobrir el celler l’Avenc del Garraf. La nostra reacció com us podeu imaginar va ser bona, però sobretot de sorpresa. No coneixíem aquell celler ni havíem tastat res seu (estrany en nosaltres) així que la curiositat ens va poder i al cap de pocs dies ens hi vam presentar.  

Ens dirigim cap a Olesa de Bonesvalls, el celler queda a peu de carretera i sí, ens vam passar de llarg. El nostre estimat GPS i nosaltres, l’aventura que mai acaba. Girem cua i aparquem al costat d’una “típica” porta de garatge i un altre més gran de fusta. La Maria arriba al cap de poca estona i amb molta energia ens dóna la benvinguda. 

La Maria Cerdà és l’enòloga i filla del Ramon Cerdà: enòleg, farmacèutic i propietari de la farmàcia d’Olesa de Bonesvalls. Ell i el seu soci, en Virgili (també farmacèutic) feien vi al garatge de casa fins que van decidir estudiar enologia i començar a elaborar vins i escumosos. 
Sabíeu que moltes persones que es dediquen al sector del vi són farmacèutics?  

D’aquí neix la passió que sent la Maria per aquest món i després d’estudiar la carrera d’enologia a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) l’any 2013 comencen a comercialitzar les primeres ampolles. Però no és fins al 2019 que es traslladen a Olesa de Bonesvalls per “començar un projecte de veritat” amb ella com l’enòloga al capdavant. 

els principals

"A casa sempre hem sigut així, de fer-nos-ho nosaltres"

La Maria ens explica com van començar i com han evolucionat. Quan encara no comercialitzaven i tenien feina, la família i amics ajudaven durant el cap de setmana i com ens va dir la Maria Una paella, una ampolla de vi i moltes gràcies” però ara, tota la família hi està involucrada; El seu pare a nivell d’enologia i elaboració, la seva mare a l’administració, la seva germana és enginyera (va fer el plànol del celler) però també dóna un cop de mà a les xarxes socials i la seva parella, com a guia d’aventura, l’ajuda en les visites d’enoturisme.

El nom Avenc del Garraf sorgeix del soci del pare de la Maria. En Virgli practica espeleologia (ciència que estudia les coves, grutes o altres fenòmens càrstics) i baixava a estudiar els avencs del Parc Natural del Garraf. Això si, sempre que ho feia amb grups o persones del centre excursionista, s’enduia una ampolla d’escumós (que elaborava aleshores amb en Ramon) i d’aquí va sorgir el nom del celler. Ah i per cert, la seva activitat estrella d’enoturisme és aquesta!

Elaboren 10.000 ampolles l’any, un tiratge molt limitat i exclusiu. No es troben dins de cap D.O (denominació d’origen) i la seva producció és d’escumosos i vins tranquils. Pel que fa al procés d’elaboració, la Maria ens remarca que en els seus escumsos busquen acidesa i que un cop degorjat, no hi afegeixen sulfurós. Pràcticament tenen 5 microvinificacions i degorjen i enceren sota demanda. Com diu la Maria, els dies de molta feina “Juguem al tetris tot el dia i anem fent malabars”

Curiositat: El celler on es situen actualment abans era el celler de Benjamin Romeo de la Rioja. 

postres

"Un petit mirador darrere del celler"

Després d’ensenyar-nos la part del celler on es vinifica, anem a veure el celler on les ampolles fan criança i també on tenen les bótes. Però abans de seguir, la Maria agafa un cistell d’anar a buscar bolets hi posa 4 ampolles i també agafa una caixa amb copes. Quan ho té tot a punt, ens mira i ens diu: “Queda més cuqui no? Va ser idea de la meva germana”

Per la nostra sorpresa, passem enmig d’una masia “garatge” ple d’obejectes vells i baixem unes escales on hi veiem barriques velles que ens criden l’atenció. Parem. Fem una foto. Molt autèntic.

Entrem en una petita sala on hi tenen totes les ampolles fent criança. Ens xoca veure una línia que trasllada les ampolles del pis de a baix al de adalt (curiós i divertit quan ens explica les anècdotes que han passat entre “sales”). La Maria ens explica que la criança mínima dels seus escumosos és de 15 mesos i que majoritàriament és Brut Nature.

Seguim al pis d’abaix i sortim per la porta que ens condueix al jardí i de sobte, veiem uns petits sofàs i seients muntats amb palets on fariem el tast amb vistes al poble i les vinyes. Ens va encantar!!!! 

CAFÈ / INFUSIÓ

"La botànica va molt lligada a la farmàcia"

Arriba el tast i hem de dir que vam quedar molt sorpreses de la qualitat del producte. En resum (i per no ser molt tècnic) els vins i escumosos són frescos, amb molta fruita i sobretot de cos lleuger. La seva bona acidesapermet veure’ls sense cap problema i acompanyen molt bé tota mena d’entrants, carns blanques i plats greixosos pel seu alt nivell d’acidesa. 

No obstant, si que hem de mencionar que la Flor de Magraner (escumós 100% Trepat) i l’Esbarzer (Vi tranquil de Garnatxa, Carinyena i Syrah) van ser els que ens van encantar. Per això, el Flor de Magraner vam veure que era el maridatge perfecte pel pack del Tasta’l Ara amb el Paté de Gall del Penedès

Et perdràs la ocasió de tastar el millor apertiu fins al moment?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Obre el xat
Ens vols fer una consulta?
Hola!!! M'agradaria fer-vos una consulta :)