Cara a cara

Molí del Mig

Molí del Mig
Pere Fabrés

entrant

"El Sherpa de Mura"

Hola sóc el Pere, benvinguts al meu racó”. Aquesta és la presentació que té el Pere a la seva pàgina web i us podem assegurar que quan visites el Molí del Mig, no només és un racó que amaga un tresor, sinó pel que el Pere et fa viure dins. T’explicarem la nostra experiència amb ell en tres parts.

els principals

"Museu, hort i guiatge"

El guiatge: el Pere és un expert. Coneix el territori que l’envolta i sap que les Tines de pedra de la Vall del Flaquer i les Tines d’en Bleda són el “must” que no et pots perdre si visites la comarca del Bages.
Per potenciar aquest patrimoni, ofereix diferents rutes i visites a les tines amb un tast de vins i olis al bell mig d’aquest paratge natural. Una experiència molt singular plena de riquesa paisatgística i cultural.

L’horta: amb més de cinquanta anys d’experiència en aquest sector, generació rere generació, el Pere s’hi va enganxar l’any 2009 per ajudar al seu pare i fer un canvi d’aires de la seva antiga professió; distribució del producte fitosanitari. Quin canvi oi? Ens diu que tot i no ser més ric en diners ha guanyat en millora de vida i això no té preu!

Baixem a l’hort per saludar el seu pare i ens el trobem sobre el tractor. Ens ensenya com cull les patates, als seus més de vuitanta anys sabem que és un home d’aquells que no es jubilarà mai! Tots dos segueixen distribuint l’horta i verdura de temporada. Però el producte estrella del Molí del mig és l’oli d’oliva verge extra i ecològic extret d’oliveres centenàries de diferents varietats com la vera o la verdal dues varietats autòctones del Bages.

El museu: Finalment, ens porta a l’antic Molí del mig que es troba dins del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac. Entrem a través d’una porta de fusta i en un tancar i obrir d’ulls viatgem en el temps. Som en un antic molí on la primera peça exposada data de l’any 1056 i que va funcionar fins a mitjans del segle XX. En aquest molí fariner, s’hi va incorporar una premsa per obtenir vi i oli, i encara ara es pot veure el funcionament del molí hidràulic que feien servir per generar llum. 

El Pere ha volgut fer un gir del concepte “museu” i aquí pots tocar les peces de tots els racons del molí. És espectacular caminar entremig d’estris plens d’història i tantes relíquies!

Això sí, és un espai que has de visitar de la mà del Pere i que guarda una sorpresa al final. Una sala de tast renovada molt singular. Allà hi pots trobar vins de la DO Pla de Bages, els seus olis i els seus premis. L’oli d’oliva verge extra 100% Vera el podràs tastar a la caixa del Tasta Comarca del Bages.  

postres

"La part turística és el meu hobby"

El Pere ha sigut el sherpa de molts visitants que han decidit passar unes hores a Mura, li encanta ensenyar els racons i tot el que aquest un poble d’uns 120 habitants pot oferir. 

Gràcies al Pere vam descobrir les petites joies que fan d’aquest poble un punt al mapa amb autenticitat i també personatges molt interessants, com per exemple: el Lluís, el torner de Mura que et rep en el seu taller i et presenta tota la seva artesania feta per ell i serigrafiat al moment, la Roser, una dona encantadora que té el projecte de “El Celler” una botiga amb un encant especial on pots trobar des de productes Km0 fins a dissenys tèxtils propis. 

Tanmateix, obligatori anar al restaurant Cal Carter, on el seu xef l’Oriol et servirà la Carn fresca de Porc Ral d’Avinyó i t’oferirà els plats de temporada amb productes de la millor qualitat. 

Ah! Si voleu fer nit a Mura, no ho dubteu, us recomanem l’allotjament Balma del Perich. Estem segures que n’haureu vist ben pocs com aquest! El seu disseny és excepcional, la casa està escarpada en la paret de la muntanya i el seu interior està decorat amb molt bon gust. És una casa perfecte per fer una escapada amb família o grup d’amics. 

Esperem que després de llegir això estiguis d’acord amb el que ens va dir el Pere: “El català li agrada molt viatjar, però no coneix el que té al costat de casa”.

Sembla que aquest petit poblet quedi lluny, però per la  carretera del coll d’estenalles s’arriba de Barcelona a Mura en 25 minuts. Així doncs, a què esperes?

"BACUS, Déu del vi"

Sabeu que Bages ve del llatí Bacus i que significa Déu del viAnys enrere el Bages era reconeguda com a  terra de vi per la seva fertilitat i molts de vosaltres penseu, i ara també ho és no? Sí que ho és, però si a dia d’avui el la DO Pla de Bages compta amb 1.000 hectàrees de vinya, abans de la fil·loxera en tenia 30.000. CARAM! La fil·loxera va fer molt de mal i en aquesta zona per poder-se recuperar, es va apostar més pel cereal i la massa forestal. 

És per això que aquesta zona del territori català amaga tantes tines de pedra seca, ja que es construïen a peu de vinya per poder fermentar directament el raïm allà i no transportar-lo a llargues distàncies, evitant així l’oxidació del raïm. Visitar la Vall del Flaquer és espectacular per entendre la història de com funcionaven aquestes tines. 

Dit això, t’animem a fer que passis un dia per Mura, coneguis els seus racons i et deixis guiar pel Pere ja sigui descobrint les tines de pedra seca, tastant els seus olis dins el Molí del Mig i gaudint d’un bon àpat en un dels diferents espais gastronòmics que t’ofereix el poble.   

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Obre el xat
Ens vols fer una consulta?
Hola!!! M'agradaria fer-vos una consulta :)