Cara a cara

MasiaStill_CARAMCARAM
Portada Masia Still_Caramcaram
Josep Buján, Sandra Buján i Toni Murugó

entrant

"Teníem ganes de fer algo nostre"

Al nostre correu electrònic un dia va aparèixer un missatge de la Sandra Buján on ens presentava com a copropietària d’un nou projecte al Penedès anomenat “Masia Still”.  Ens van introduir un concepte clau: “Elaborem de forma artesanal vinagres ecològics aromàtics i balsàmics ubicats a Sant Pere de Riudebitlles”Caram, ho havíem d’anar a conèixer. Un nou projecte del Penedès no ens el podíem perdre!

Ens citen a les vinyes d’una masia i ens ve a rebre en Toni Murugó, el marit de la Sandra. Aquella tarda no estàvem els quatre sols, també ens acompanyava en Josep Buján, pare de la Sandra i per la nostra desconeixença l’ex-director tècnic d’enologia de Freixenet. 

La Sandra ens explica que ni el seu marit ni ella treballen dins del sector del vi. De fet, ella és farmacèutica i el seu marit enginyer industrial, però sempre havien volgut tenir el seu propi projecte i quan van tenir l’oportunitat, van fer un pas endavant. “Haguéssim pogut fer vi o cava, però ja n’hi ha molts al mercat i els dos som amants del vinagre” ens diuen. No obstant hem de confessar que quan parlàvem dels vinagres, el Toni se li il·luminava la cara!

Per sort, compten amb el pare de la Sandra, qui té experiència en l’elaboració de vinagres i els ajuda i aconsella en el procés d’elaboració.

els principals

"Fem vinagres a l'estil perfum"

Els seus vinagres parteixen d’una mateixa base, un vi d’estil 100% ecològic Penedès. Un vi blanc de xarel·lo, macabeu i parellada. Actualment compren el vi base i ells són els que fan la criança. Ens expliquen que si haguessin de fer ells tot el procés des de l’inici, no ho podrien fer per la falta de maquinària necessària que requereix ara mateix. 

Per això van invertir en arreglar els garatges i antics estables d’una masia dels pares del Toni (situada a Sant Pere de Riudebitlles) per col·locar-hi les barriques i dur a terme la criança.

La criança dels seus vinagres és d’estil agredolç o balsàmic i en Josep ens explica que per obtenir aquest resultat, s’hi afegeix most. Ara mateix tenen al voltant d’unes 30 barriques i s’hi esta creant les anomenades “soleres”. Per això les barriques s’omplen només 1/3 i ja porten tres anys de criança. Tanmateix, els seus vinagres són aromatitzats i això què vol dir? En Josep ens va aclarir que perquè sigui aromàtic significa que el vinagre s’ha d’infusionar per extreure les aromes i en aquest cas, ells utilitzen: farigola, ceps i nibs de cacau.

El més curiós de tot és l’origen d’aquests ingredients. La farigola i els ceps són provinents de la Cerdanya i no són comprats a l’engròs, sinó que ho van a buscar ells mateixos al Parc Natural Cadí-Moixeró on s’han certificat com a recol·lectors. D’aquesta manera, aconsegueixen també un producte natural i ecològic que converteixen en els vinagres Silvestris i Umbribum

Ceps Omnívor Masia Still_Caram Caram

D’altre banda, l’origen dels nibs de cacau és de Ghana i els hi ho proporciona la xocolateria Simón Coll, amb qui van viure un llarg procés de selecció d’origen del cacau i grau de torrefacció que infusionada amb el vinagre, es converteix en una delícia anomenada Amarae

Aquests tres vinagres acaben de sortir al mercat i són d’edició limitada així que no es poden trobar en grans superfícies ni en moltes botigues. La Sandra i el Toni busquen espais i persones que puguin comunicar la intenció i desig que hi ha darrere aquest projecte, així que ens sentim afortunades de que hagi arribat a les nostres mans! Per això el trobaràs a l’opció vegetariana del Tasta Comarca de l’Alt Penedès, rodejat d’altres joies gastronòmiques de la comarca.

postres

"Per què STILL?"

Quan els preguntem el per què del nom del projecte, la Sandra es posa vermella i el Toni se la mira i riu. En Josep se’ls mira, fa que no amb el cap i els diu: “Va expliqueu-li si és una història ben maca!”

La Sandra ens explica que un cop el somni del Toni i ella començava a fer-se realitat (tenir el seu propi projecte) van decidir posar-hi el nom de la seva família d’una manera original. Així que si ajuntem les inicials del seu nom (Sandra), la del seu marit (Toni), la seva filla (India) i el seu fill (Lluc) neix la paraula STILL.

Amarae Masia Still_ Caramcaram

Tanmateix, el Toni afegeix que aquest nom també els quadrava pel concepte de “still water”, “still wine”, “still beer” o “still vinegar” 

"La millor combinació pel vinagre del Toni"

El Toni ens va confessar que ell es beu el vinagre a cullerades i que li encanta no ho pot evitar! Per això quan li preguntem amb quin menjar ho gaudeix més ens va sorprendre la seva resposta: “Un bon plat d’escopinyes amb meitat del seu propi suc i Amarae. La meva filla i jo ens barallem per acabar-nos el suc!”

Ho haurem de tastar no?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Obre el xat
Ens vols fer una consulta?
Hola!!! M'agradaria fer-vos una consulta :)