Cara a cara

Formatges Camps
ROBERT CAMPS

entrant

"Formatges artesans des de l'any 2000"

Fa 20 anys el Robert va iniciar el projecte de la Formatgeria Camps, ja que el seu pare pare tenia una granja de porcs i per diversificar, van decidir comprar 25 cabres de raça murciana-granadina.

A l’inici la llet de cabra, la compraven a petites dosis fins que van decidir aventurar-se a fer formatge. Quan el Robert va començar, en aquell moment no hi havia un servei “d’assessoria” i ell va seguir la seva intuïció amb una intenció clara: elaborar de forma artesanal respectant les tradicions i el medi ambient. Gràcies al seu “autoaprenentatge” avui dia la família de cabres ha crescut fins a més de 200 i ja elabora 16 formatges diferents!

La majoria dels seus formatges són fets amb llet de cabra. Però també en fa un amb la llet de les vaques del seu veí I també compra puntualment llet d’ovella, com a “capritx” (ens va dir) per fer algun formatge especial. 

els principals

"Saps què és el Panís?"

Sembla ser que els astres es van aliniar el dia que vam decidir anar a conèixer en Robert, perquè només arribar a la formatgeria, vam quedar enlluernades.
En Robert ens reb a la granja i vam conèixer cabres que només tenien 5 hores de vida i ja es movien amunt i avall com si fes temps pel corral. Aquell dia  moltes cabres estaven de part o els hi quedava ben poc per parir… 

 
El Robert ens explica que té les cabres separades en diferents “lots de paridores” per poder tenir formatge tot l’anyi així, quan arriba l’època d’emparellament, deixa un mascle durant dos mesos amb les femelles per ampliar la família.

Mentre observàvem les petites cries, de cop un soroll de corredissa ens va espantar. Què passa? – vam preguntar. Dues cabres s’estaven esbrellant al mig del corral i en Robert ens explica que entre elles són molt jeràrquiques i quan n’entra una nova, fins que no és acceptada, no ho té gens fàcil. Ho sabies? 
Ens va portar a recórrer les instal·lacions i vam poder veure com les munyien. És brutal la logística, ho té en compte tot perquè la llet no perdi la seva qualitat des que surt fins que és elaborada.
 
Per a ell la qualitat comença en l’alimentació i aquesta es basa en: llavor de cotó fluix, blat de moro o com li diuen a Lleida “panís”, pèsols, pipes de gira-sol, civada i complements vitamínics com magnesi o calci. A part d’això, durant tot el dia, tenen a la seva disposició palla.

La veritat és que en Robert és un gran criador, té un lloc idíl·lic per criar aquesta família de cabres i hauríeu de veure’l quan es rodeja d’elles. La seva il·lusió ha fet que una petita família, esdevingui una petita població dedicant-hi moltes hores i energia. De fet, les té tan controlades que cada una té el seu nom!

postres

"La - liada - del formatge Liades Mediterrànies"

Els seus formatges més coneguts són el lligat de cabra, el lligat d’ovella (fets amb llet crua i pell rentada) i els blaus.
Però per a ell, els més especials són els que porten els nomes dels seus fills:
  • Cor Naylat (una pasta semicuita d’estil “raclette” a base de llet crua de cabra, pell rentada i de llarga maduració) 
  • Arnau (pasta tova de llet crua d’ovella, proteolític i amb pell rentada)
De fet quasi tots els formatges que té els bateja amb el nom d’algun ser estimat.
El que nosaltres vam escollir es diu “Liades Mediterrànies” i el seu nom és el que ens va cridar més l’atenció quan ens els va presentar tots.
Es veu que aquest formatge es diu així perquè la seva dona es diu Lia. Però això no és el principal motiu; la Lia havia viatjat per Alemanya i tastat formatge amb espècies dins, així que va “engrescar/liar” al seu home per provar de reproduir-ho aquí a Catalunya. Així que el dia que en Robert i la Lia estaven davant d’una estanteria plena d’espècies, en Robert no s’ho va pensar gens i va agafar 10 pots d’espècies per començar a fer proves.

Les guanyadores van ser l’alfàbrega amb el tomàquet assecat al sol. Així que davant d’una combinació molt mediterrània, el nom no pot lligar més amb la història del producte. 
 
Aquest formatge el pots tastar a la nostra taula formatgera combinat amb l’olivada dolça de Blai Peris, una explosió mediterrània en tota regla. Ah i també el pots trobar en tots els nostres lots de Nadal!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Obre el xat
Ens vols fer una consulta?
Hola!!! M'agradaria fer-vos una consulta :)