Cara a cara

Cerveseria Matoll

matoll_caram caram
matoll_caram caram
Josep Maria, Quim i Jordi

entrant

"Un canvi de rumb"

Un dels dies més freds de l’any en Jordi ens estava esperant a l’antiga torradora d’ametlles del poble de Belianes que a dia d’avui és la cerveseria Matoll. Un projecte que neix ara fa 9 anys de la mà de tres amics i apassionats de la cervesa artesansa. 

El Jordi és qui s’ocupa de rebre les vistes i explicar el projecte. Es nota que li agrada explicar els origens, les històries i els possibles maridatges de cada cervesa. De fet, quan li diem que som del Penedès ens diu que ell també ve del món del vi! Resulta que havia estat treballant durant molts anys a la cooperativa l’Olivera (molt reconeguda a l’Urgell pel seu projecte social). Tanmateix, després de deixar el projecte i quasi fer la volta al món,  quan va tornar va decidir canviar el vi per la cervesa. Però si que mantenint certs valors que va aprendre i per això, la cerveseria funciona com a cooperativa i tenen a l’equip una persona amb discapacitat que els ajuda.

Actualment, se’ls reconeix per ser productors de cervesa de saüc. De fet, són dels pocs productors que n’elaboren, ja que el saüc és provinent de la seva zona d’origen, la Vall del Riu Corb.

En el moment que la vam olorar ens va encantar per la seva fragància fresca i floral, però a la vegada àcida i de postgust llarg. Això sí, quan en Jordi ens va maridar una llesqueta de pa amb melmelada artesana de saüc i la cervesa, tot va florir al paladar.  

Matoll_caram caram

els principals

"Si mires per la finestra només hi ha matolls"

La cerveseria és molt petita, però té l’espai suficient perquè tres persones creatives puguin elaborar 10 tipus de cerveses diferents i fins i tot, algunes fetes a mida. Un fet curiós és que la seva embotelladora té al voltant de 70 anys i va ser un regal de la filla de les caves Juvé i Camps i funciona perfectament!

Les seves cerveses són especials i diferents. Algunes són fruit de la unió del vi i la cervesa i d’altres aromatitzades, però les que ens van impactar més són les seleccionades pel maridatge del Tasta Comarca de l’Urgelldues originàries i dues de més “freaks”. 

De les seves originaries, les guanyadores van ser la de saüc i la roja. Aquesta última cervesa d’estil Red Ale, ens va agradar per la seva complexitat i elegància. Però a mesura que l’anàvem bevent ens vam adonar que és una cervesa gastronòmica i que requereix un bon plat al davant.  Aleshores vam entendre el perquè algunes de les seves cerveses es troben a restaurants com el “Celler de Can Roca” o “Can Jubany”. 

Cal senzill_caram caram

postres

"Les freakades"

Després de les cerveses originàries vam tastar les seves creacions més diferents i en volem destacar dos:

La Terrasseta, una cervesa d’estiu i primavera. Una cervesa que crida al bon temps, als amics, a les olives i també a les escopinyes. Una cervesa dedicada a un grup de música de Belianes, però tal com diu el nom del grup, una cervesa de solet, bona música i terrasseta. Els llúpols fan que els seus aromes siguin cítrics i molt frescos, i també el seu carbònic fi  desperti el paladar. 

Saison, una cervesa que uneix molts punts i moltes històries. Aquesta cervesa ha estat en bótes amb bretta (fong) que han contingut Chardonnay del celler l’Olivera i ha fet la seva criança als Camins de Verdor. Una unió que al paladar no saps què tens, si vi o cervesa. Un gust curiós, diferent i que cal donar-li una oportunitat perquè creiem que val la pena experimentar! 

Matoll_caram caram

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Obre el xat
Ens vols fer una consulta?
Hola!!! M'agradaria fer-vos una consulta :)