Cara a cara

Bouquet d’Hort

Bouquet d’Hort
Pere Solduga

entrant

"La meva parella és de França i allà el petit productor està molt sensibilitzat"

Jo venia de finances”, ens diu el Pere “feia auditoria de comptes”. Un cop més quedem sorpreses davant d’un productor que un dia decideix fer un gir a la seva vida i canviar-li la seva direcció. Quan li vam preguntar el perquè d’aquest canvi ens va contestar: “Quan vaig conèixer la meva parella i vaig anar a França vaig veure que el petit productor allà estava molt sensibilitzat i per a mi és una manera de tornar als orígens, ja que ha casa venim de camp i tenir cura del medi ambient“.

El 2015 el Pere va obrir aquest petit obrador anomenat Boquet d’Hort a Sant Pere de Ribes. Li va posar Boquet d’Hort perquè barreja el francès (origen de la seva parella) i el català (el seu origen).

Quan passes per davant veus una petita botiga amb estanteries de fusta on estan exposades totes les melmelades i cremes de temporada. Aquesta botiga obra dues tardes a la setmana. La resta de productes el ven a botigues ecològiques o repartiment a domicili. 

A darrere  la botiga hi té l’obrador on tot el procés es realitza a mà. Un espai que l’ha permès engegar el negoci, donar-se a conèixer i que avui dia, ja li comença a ser petit.

 

De fet, ens explica que aquest any és un punt d’inflexió del negoci perquè deixa de ser familiar per ajuntar-se amb una cooperativa d’inserció laboral: GRUPDEM. Un pas que fa amb molta il·lusió ja que ha crescut i aquesta és una oportunitat que li va semblar fantàstica pel projecte.

els principals

"Treballem amb producte local i autòcton, no fem productes de fruita que s'importi "

Ells no són productors d’horta, tot i que en tenen per consum propi. Tot el producte amb el qual realitzen les seves conserves són de pagesos que treballen amb ecològic. “Els tomàquets de per aquí o del Penedès, els calçots són de Vilafranca, els espigalls són d’un dels recuperadors…” ens comença a dir el Pere.

També ens fa saber que no tenen conserves de fruites importades com pot ser el mango. Tot el que fan és amb producte autòcton i cultivat al nostre territori amb certificat ecològic. Les elaboracions les fan per temporada. De cremes en solen tenir tot l’any i en canvi, les melmelades les comencen a introduir a la primavera.

La primera crema que va fer és la de carabassa i de fet, és una de les que ven més però la veritat és que la crema “best seller” és la de carxofa. Tanmateix ens explica que les cremes d’espigalls o de calçots les tenen només quan és temporada i que la gent cada vegada més, les compra per curiositat i perquè saben que no les poden tastar durant tot l’any.

Nosaltres teníem clar que la crema que havia d’estar dins el Tasta Comarca del Garraf era la crema d’espigalls. Una varietat autòctona del Garraf i que ha estat recuperada per pagesos. Diuen que és una verdura povinent de la col brotonera. D’aquesta col en surten dos productes els brotons i els espigalls, (segons l’època de l’any i el seu estadi de creixement).

Pel que fal al gust, té un punt amarg però és agradable. El Pere ens va recomanar  menjar-la calenta amb un
rajolí d’oli. Si ho vols, pots arrodonir-la amb un punt làctic, com trossets de formatge tendre o un toc de crema de llet. 

postres

"Fem cremes amb aigua de mar"

Ens vam adonar que hi havia unes cremes que estaven separades a un racó de l’estanteria. Quan vam preguntar el per què, el Pere ens va dir que les de l’esquerra estaven fetes amb aigua de mar. Sí, amb aigua de mar!
Té una explicació molt interessant i és que les cremes amb l’aigua del mar aporta més propietats que la sal. Per una banda, és molt més rica en minerals ja que la sal a l’estar deshidratada només aporta sodi, en canvi, l’aigua de mar aporta molts més nutrients a part de potenciar el gust de la verdura.

De moment les cremes de carabassa, carabassó, pastanaga i la de verdures estan elaborades amb aquesta tècnica i n’està molt content del resultat.

El café

"No elaborem xató per una raó"

Al trobar-nos en un espai de conserves tan tradicional no ens vam poder estar de preguntar si feien xató. “De moment no”, ens va dir el Pere. La raó que ens va donar va ser que no entren ni fruits secs ni gluten a l’obrador per un tema d’al·lèrgens que els complicaria molt la logística. Ens confessa però, que l’han provat de fer sense fruits secs però que el resultat no els ha agradat, ja que un dels ingredients claus del xató són els fruits secs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Obre el xat
Ens vols fer una consulta?
Hola!!! M'agradaria fer-vos una consulta :)